ETIOPISK MAT

ETIOPISK MAT

EN KORT INTRODUKSJON TIL ETIOPISK MAT

Fingermat

Etiopiske måltider nytes tradisjonelt som fingermat, hvor man bruker selve brødet til å gripe maten. Vil du gjøre det helt riktig bruker du kun høyrehånden til å spise med. Nære venner og familie tør kanskje driste seg til å prøve et eldgammelt etiopisk vennskapsritual kalt gursha: nemlig å mate hverandre.

Injera

De fleste av våre matretter tar utgangspunkt i det tradisjonelle etiopiske surdeigsbrødet injera. I Etiopia lages det hovedsaklig av melsorten teff som har sitt opphav herfra. Takket være dets høye innhold av jern, protein og fosfor, har det vært en viktig næringsskilde for folket, og opplevd økende popularitet verden rundt. Her hos Gådjå Brukes teff injera som glutenfritt alternativ.

Berbere

Berbere er en sterk krydderblanding som er brukt i det etiopiske kjøkken. Ingrediensene kan variere, men en vanlig sammensetning er: Ajowan, som ligner timian på smak, allehånde, bukkehornkløver, chili og paprika, ingefær, kardemomme, korianderfrø, kryddernellik, muskat, pepper, salt og spisskummen.

Mitmita

Mitmita er en etiopisk krydderblanding som inneholder chili, kardemomme, kryddernellik og salt, og i noen tilfeller også andre kryddere som ingefær, spisskummen og kanel. Den brukes blant annet i den retten som kalles kitfo.

Awaze

Awaze er en marinade som lages av å kombinere berbere, olje og vann eller Tej (etiopisk honning vin). Awaze kan bli brukt både som marinade til kjøtt og grønnsaker eller som en sterk saus på siden.

Aib

Hjemmelaget etiopisk cottage cheese.

Styrke

Hvor sterk du ønsker maten er selvsagt opp til deg – men du vil ha ekte etiopisk skal det gjerne være litt styrke. Landets mattradisjoner vektlegger bruk av mange ulike chilikrydder, tilsatt for å gi rettene både smak, farge og økt holdbarhet. Grønn chili – Mild Gul chili – Medium Rød chili – Sterk