GÅDJÅ RESTAURANT

Velkommen til Gådjå Etiopisk Restaurant i Stavanger!
Gådjå Etiopisk Restaurant har lang historie i Stavanger sentrum og ble for første gang etablert som restaurant i 1995. Restauranten ble da drevet frem til 1998. Etter noen års pause startet Gådjå i 2006 opp igjen med deltakelse under Gladmat festivalen. Med årlig deltakelse under Gladmat festivalen har Gådjå fanget hjertene til både lokalbefolkningen og tilreisende. Dagens restaurant åpnet dørene i 2012 og har siden den gang blitt et sentrum for autentisk etiopisk mat og kultur i Stavanger.

LITT OM GÅDJÅ

Hos Gådjå Etiopisk Restaurant serverer vi deg en autentisk smak av Etiopias unike matkultur. Vår familiebedrift legger sin stolthet i å gi deg en genuin opplevelse av det etiopiske kjøkken, med matretter basert på lange tradisjoner — som fremdeles nytes av etiopiere i moderne tid. Alle våre retter tilberedes basert på tradisjonelle oppskrifter med etiopiske krydder og råvarer. Menyen består av alternativer både for vegetarianere, veganere og kjøttretter; alle kan derfor nyte ekte etiopiske smaker og kultur hos oss. Vil du oppleve etiopisk mat og tradisjon?

KOLONISERING

Visste du at Etiopia er det eneste afrikanske landet som aldri ble kolonisert av en europeisk stormakt? Beskyttet av fjellrikt landskap som naturlig barriere mot resten av det afrikanske kontinentet, har Etiopia fått utvikle og bevare sin kultur under helt spesielle forhold. Dette har gjort sitt utslag på mange områder — ikke minst innen mat og drikke.

KAFFE

Av alle Etiopias kulinariske tradisjoner er kaffe kanskje den mest folkekjære. Noen kilder hevder til og med at kaffedrikking som fenomen opprinnelig startet i Etiopia. Etiopisk kaffe fremstilles av mange ulike bønner og drikkes gjerne som et sosialt rituale –oftest etter et stort måltid. Ingen etiopisk middag er komplett uten en kopp kaffe til slutt.

Kaffens historie strekker seg mye lenger tilbake. En 1500 år gammel vandrehistorie handler om gjeteren Kaldi fra Etiopia. Kaldi oppdaget at geitene oppførte seg merkelig etter at de spiste en plante med røde bær. Geitene fikk ikke sove om kvelden. Han fortalte det til en munk, som straks fattet interesse for fenomenet og helte varmt vann over bærene. Munkene hadde hatt problemer med å holde seg våkne under bønnestundene, men etter å ha inntatt den nye drikken var de langt mer alerte.