EN KORT INTRODUKSJON TIL ETIOPISK MAT
ETIOPISK MAT
Fingermat
Etiopiske måltider nytes tradisjonelt som fingermat, hvor man bruker selve brødet til å gripe maten. Vil du gjøre det helt riktig bruker du kun høyrehånden til å spise med. Nære venner og familie tør kanskje driste seg til å prøve et eldgammelt etiopisk vennskapsritual kalt gursha: nemlig å mate hverandre.
Injera
De fleste av våre matretter tar utgangspunkt
i det tradisjonelle etiopiske surdeigsbrødet
injera. I Etiopia lages det hovedsaklig av
melsorten teff som har sitt opphav herfra.
Takket være dets høye innhold av jern,
protein og fosfor, har det vært en viktig
næringsskilde for folket, og opplevd økende
popularitet verden rundt. Her hos Gådjå
Brukes teff injera som glutenfritt alternativ.
Berbere
Berbere er en sterk krydderblanding som er brukt i det etiopiske kjøkken. Ingrediensene kan variere, men en vanlig sammensetning er: Ajowan, som ligner timian på smak, allehånde, bukkehornkløver, chili og paprika, ingefær, kardemomme, korianderfrø, kryddernellik, muskat, pepper, salt og spisskummen.
Mitmita
Mitmita er en etiopisk krydderblanding som inneholder chili, kardemomme, kryddernellik og salt, og i noen tilfeller også andre kryddere som ingefær, spisskummen og kanel. Den brukes blant annet i den retten som kalles kitfo.
Awaze
Awaze er en marinade som lages av å kombinere berbere, olje og vann eller Tej (etiopisk honning vin). Awaze kan bli brukt både som marinade til kjøtt og grønnsaker eller som en sterk saus på siden.
Aib
Hjemmelaget etiopisk cottage cheese.
Styrke
Hvor sterk du ønsker maten er selvsagt opp til deg – men du vil ha ekte etiopisk skal det gjerne være litt styrke. Landets mattradisjoner vektlegger bruk av mange ulike chilikrydder, tilsatt for å gi rettene både smak, farge og økt holdbarhet.
Grønn chili – Mild
Gul chili – Medium
Rød chili – Sterk